Een ode aan tweedehands spullen: tweedehands is goed voor het milieu

Lieve Lezer,

Ik heb het al eens eerder genoemd in mijn artikel ‘5 simpele aanpassingen om je leven te verduurzamen’. De impact van onze spullen op het milieu. Uit onderzoek van de CE Delft (in samenwerking met Babette Porcelijn van de Verborgen Impact) is gebleken dat onze spullen de meeste impact op ons milieu hebben. Dit komt door de combinatie van de zichtbare impact (elektriciteitsgebruik en voedselconsumptie) als de verborgen impact (energiegebruik bij productie en transport van producten). Deze combinatie van de productie en consumptie maakt spullen vervuilender dan het vliegverkeer en de vleesconsumptie.

Toen ik dat las raakte ik lichtelijk in paniek. Ik biecht op: ik hou van winkelen. Het is verschrikkelijk. Ik heb daarom denk ik, het meeste moeite met het verduurzamen van dit aspect in mijn leven. Maar, om mijn impact op het milieu te verkleinen moet ik écht minder gaan kopen. Gelukkig heb ik al een oplossing gevonden, namelijk: tweedehands spullen. Mijn quilty pleasure in een groen jasje.

tweedehands is goed voor het milieu
Afbeelding eigendom van Babette Porcelijn

Waarom tweedehands spullen kopen?
Tweedehands spullen hebben zo veel voordelen. Zoals ik hierboven al vertelde zijn tweedehands spullen beter voor het milieu. Het verlengen van de levensduur bespaart grondstoffen, energie, water en afval. Daarnaast bespaar je met de aanschaf van tweedehands spullen veel geld.  Maar, wat misschien wel de beste rede voor tweedehands spullen is: het zijn unieke spullen. Tweedehands spullen zijn meestal uit de handel gehaald. Denk aan brocante, retro en vintage. Unieke spullen, die weinig mensen nog in huis hebben. Dat maakt tweedehands spullen een goed voorbeeld voor comfortabel duurzaam leven.

Tips voor het vinden van goede tweedehands spullen
Ik hoor mensen om mij heen regelmatig zeggen dat ze het moeilijk vinden om goede en mooie tweedehands spullen te vinden. Daarom hierbij een aantal tips:

tweedehands is beter voor het milieu
Mijn beste tweedehands aankopen van afgelopen tijd: Het zwart kannetje met witte spikkels, de blauwe bloempot met patroon en de blauwe vaas met patroon zijn van een kringloopwinkel in België. Het gele tafeltje is van de Koningsdag piekjesmarkt. De gele schoenen, de fondue set, de witte vaas en de gele maatlepels zijn van kringloopwinkels hier in Amsterdam. De elektrische melkschuimer is van Marktplaats en het topje is van Jutka & Riska. De turquoise trui die ik aan heb trouwens ook.
  • Ga regelmatig naar kringloopwinkels: kringloopwinkels krijgen dagelijks nieuwe spullen binnen. Ga regelmatig kijken als je naar iets specifieks opzoek bent. Ik haal bij kringloopwinkels voornamelijk servies, keukenspullen, vazen, bloempotten en boeken.
  • Marktplaats is je beste vriend: heb je iets nieuws nodig zoals huishoudelijke apparaten of meubels? Zoek eens op Marktplaats! Meestal zijn het bijna nieuwe spullen waar niets mis mee is. Nog prima te gebruiken dus!
    Let op: koop geen huishoudelijke apparaten die ouder zijn dan 12 jaar of met een laag energielabel. Deze verbruiken veel energie en zijn daarmee niet beter voor het milieu dan nieuwe apparaten.
  • Ga naar vlooienmarkten en bazaars: op deze markten worden veel unieke spullen voor weinig geld verkocht.
  • Vraag aan vrienden, familie of kennissen of zij spullen over hebben: heb je iets specifiek nodig, maar kan je het niet vinden op Marktplaats of in de kringloopwinkel? Vraag aan vrienden, familie of kennissen of zij hebben wat jij zoekt. Zo zette ik een keer een bericht op facebook dat ik bakblikken en springvormen zocht. Ik vond er twee bij een collega en een vriendin, die ze niet meer gebruikte.
  • Snuffel op zolders bij je ouders of andere familie: We hebben zo veel spullen die we niet meer gebruiken. Misschien hebben je ouders of andere familieleden mooie spullen die bij jou een tweede leven krijgen? Immers: de een z’n troep is de ander z’n trofee.

Voor mij is tweedehands winkelen een soort sport geworden. Eindeloos kringloopwinkels en Marktplaats afstruinen opzoek naar unieke spullen voor een lage prijs. En als je dan dat ene ding vindt, waar je al een hele tijd naar opzoek was, geeft dat een enorme kick. Het is bijna verslavend…

Liefs, Fleur

Geef een antwoord