Veel impact maken met minimale inspanning

Lieve Lezer, 

Mensen denken vaak dat een duurzame levensstijl veel werk is. Dat het veel aanpassingen vergt en dat je dingen niet meer mag. In zekere zin is dat laatste natuurlijk waar. Je past je leven aan ten gunste van de aarde. Maar, het moment dat je die beslissing neemt, zal je daar achter staan. Anders zou je die beslissing nooit nemen. Dat duurzaam leven veel werk is en veel tijd kost, hoeft niet waar te zijn. Ik heb mijn leven stap voor stap verduurzaamd, waardoor het behapbaar werd en ik gemotiveerd bleef. 

Gelukkig zijn er ook duurzame keuzes die veel impact hebben, maar minimale inspanning vergen. In dit artikel deel ik met jullie welke keuzes dat zijn en hoe je daarmee het verschil maakt. 

Stap over naar een groene bank

Het is al jaren bekend dat banken investeren in schadelijke zaken. Afgelopen jaar werd wederom bekend gemaakt dat onder andere de ING en de ABN AMRO investeren in wapenhandel. Daarnaast investeren deze banken bijvoorbeeld ook in fossiele brandstoffen. Allerlei zaken die mens en natuur schaden. En dat doen ze met jouw geld. Daarom zal het overstappen naar een groene bank jouw ecologische voetafdruk drastisch verkleinen, zonder al te veel moeite. Ik ben afgelopen jaar overgestapt naar een duurzame bank en het viel mij 100% mee. Door gebruik te maken van de overstapservice ging de transitie moeiteloos. 

Stap over naar een groene (zorg) verzekeraar

Wat geld voor banken, geld ook voor verzekeraars. Grote verzekeraars beleggen hun geld onder andere in fossiele energiebedrijven. De Eerlijke Verzekeringswijzer leert ons dat er tegenwoordig een aantal goede verzekeraars zijn die niet alleen hoog scoren op het gebied van duurzaamheid, maar onder andere ook op het gebied van dierenwelzijn, mensenrechten en gendergelijkheid. Ik ben naar aanleiding hiervan eind vorig jaar overgestapt naar een nieuwe zorgverzekering. Daarnaast heb ik ook mijn andere verzekeringen ondergebracht bij een groene verzekeraar. Linda van Zaailingen heeft hier een tijd geleden een goed artikel over geschreven. 

Stap over naar een groene energieleverancier

Overstappen naar een groene energieleverancier is echt een hele fijne en makkelijke manier om je CO2-uitstoot te verminderen. Volgens Wise scheelt de overstap van ‘grijs’ naar ‘groen’ tot wel 4 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat is gelijk naar 28 keer van Amsterdam naar Parijs vliegen! Ik krijg mijn groene energie al jaren van Vandebron. Tegenwoordig zijn zij niet meer de allergroenste energieleverancier, maar ik ben blij met de service. Vorig jaar heeft Wise opnieuw de groene energievergelijker uitgebracht. Hier zie je precies welke leveranciers de beste keuze zijn en welke niet. 

impact maken

Stem op een groene politieke partij

Stemmen op een ‘groene’ politieke partij verkleint niet direct je ecologische voetafdruk, maar kan zeker grote impact hebben. Zodra deze partijen meer zetels in bijvoorbeeld de Tweede Kamer hebben, zullen zij namelijk een luidere stem krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere partijen die klimaatverandering in hun partijprogramma hebben staan. Dus, als je liever niet links wilt stemmen, hoeft dat niet. Kies een partij waar jij je bij aangesloten voelt én hou het klimaat in je achterhoofd. Vergeet daarnaast niet dat jouw stem bij bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen of de verkiezingen voor het Europees parlement van groot belang zijn. 

Teken petities

Regelmatig worden er petities gestart door organisaties of bijvoorbeeld politieke partijen. Met dit soort acties kun je een harder geluid maken. Je slaat immers de handen ineen en sluit je aan bij een grote groep mensen. Hiermee kan je verandering afdwingen. Bijvoorbeeld de Klimaatzaak tegen Shell van Milieudefensie. In deze zaak kun je je inschrijven als mede eiser. Een goed voorbeeld van de krachten bundelen én deelnemen aan zo’n grote zaak met veel impact.

Doe mee aan crowdactions

Naast petities worden er regelmatigcrowdactionsopgezet. In actie komen met een grote groep en samen een doel behalen. Een voorbeeld hiervan is de Slow Fashion Season 2019.Drie maanden lang hebben 10.000 mensen geen nieuwe kleding gekocht. Met zo veel deelnemers worden veel mensen bereikt en is de impact groot. Hou Collaction in de gaten voor nog meer van dit soort acties. 

Doneer

Door te doneren aan bijvoorbeeld een goed doel, maak je met weinig moeite al verschil. Jouw donaties wordt deel van een groter geheel en de organisatie waaraan je doneert kan daarmee het verschil maken. Bijvoorbeeld in het kader van de bosbranden in Australië. Jouw donatie helpt in dat geval voor het herstel van de natuur en het opvangen van dieren. Ga opzoek naar een goed doel wat jou aanspreekt en begin met een donatie van €5 per maand. Dat maakt al impact.  

Lieve Lezer, ik hoop dat jij jouw manier vindt om impact te gaan maken. Het is echt niet moeilijk. 

Liefs, Fleur

Geef een antwoord