Vlees is slecht voor het milieu, maar wel lekker. Wat nu?

Lieve Lezer,

We weten het nu zeker. De productie van vlees, vis, zuivel, eieren en andere dierlijke producten is slecht voor het milieu. Daarnaast worden dieren voor de vlees en zuivelproductie vaak in te kleine hokjes gehouden, volgestopt met antibiotica of zelfs mishandeld. Ja, we kunnen het met zekerheid zeggen: het consumeren van dieren en dierlijke producten is geen goed idee. Toch blijven we het doen. Dat kan anders. Maar Hoe?

Mijn ervaring
Als je drie jaar geleden aan mij zou vragen of ik vegetariër kon worden, had ik je vierkant uitgelachen. Een leven zonder vlees? Dat nooit. Te lekker. Nu, sinds 1 januari 2018, ben ik weldegelijk vegetarisch. Hoe is dat ontstaan?
Het is begonnen met kennisnemen. Kennisnemen van de invloed van vlees op het milieu. Ik ging mij daar steeds verder in verdiepen en leerde over de gevolgen van de productie van vlees en andere dierlijke producten. Op een gegeven moment wist ik genoeg om de eerste stap te zetten. Op 1 januari 2017 schrapte ik rundvlees volledig uit mijn dieet. Waarom rundvlees? Dat vertel ik je hieronder.

Ik ben begonnen met een kleine, maar invloedrijke stap. Vervolgens heb ik mij meer en meer verdiept in vegetarisch eten. Recepten proberen, vleesvervangers gebruiken en steeds vaker vegetarisch of zelfs veganistisch koken. Ik leerde over de veelzijdigheid van groentes, granen en bonen en kon steeds meer genieten van vegetarisch eten. Kortom ik heb éérst onderzocht hoe ik nog steeds kon genieten van lekker eten. Zo was de stap naar vegetarisch minder groot.

Vegetarisch eten

Wat is de invloed van vlees op het milieu?
Waarom is het eigenlijk belangrijk dat we (in ieder geval) onze vleesconsumptie verminderen? Het houden van vee en het produceren van vlees kost veel energie en water én er komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en de klimaatverandering. Er komt voornamelijk veel kooldioxide (CO2), methaan (VH4) en lachgas (N2O) vrij.
Vooral herkauwers, zoals koeien (daarom heb ik eerst rundvlees uit mijn dieet geschrapt), schapen en geiten, stoten methaan uit als zij voedsel verteren. De mest (waar al geruime tijd overschot van is) van deze dieren stoot ook methaan en daarnaast lachgas uit.
Naast de uitstoot van schadelijke gassen, kost de productie van vlees ook veel water. Er wordt gezegd dat 100 gram rundvlees 1.500 liter water kost. Dit staat gelijk aan een maand lang douchen. Het NRC checkte vorig jaar deze stelling en kwam tot de conclusie dat deze waar is. Voor een vleeskoe is ongeveer 15.400 liter water per kilo nodig. Dit water wordt gebruikt voor het onderhouden van de koe. Het grootste percentage (ongeveer 99%) is nodig voor de het produceren van voedsel voor de koeien. Deze informatie komt uit dit onderzoeksrapport van het Twente Water Centre – Universiteit Twente.

Kijk voor meer informatie over de invloed van vlees op het milieu, op de site van Milieu Centraal.Klimaateffecten van vlees en vleesvervangersHoe kan jij jouw vleesconsumptie verminderen?
We weten dus hoe slecht vlees eten voor het milieu is. Maar, we weten óók hoe lekker vlees is. Het kan daarom een uitdaging zijn om minder vlees te eten. Hoe kunnen we zo veel mogelijk blijven genieten van lekker eten met zo min mogelijk invloed op het milieu? Hieronder een paar tips:

  • Meatless Monday: spreek met jezelf (en je huisgenoten, gezin of partner) af dat je elke maandag vegetarisch eet.
  • Eet een bepaalde periode volledig vegetarisch. Probeer een week of zelfs een maand geen vlees te eten en kijk hoe het bevalt.
  • Eet doordeweeks vegetarisch en enkel in het weekend vlees.
  • Laat vlees stap voor stap weg uit je dieet: vervang vlees door vleesvervangers of probeer de vegetarische versie van typische vleesrecepten.
  • Verken vegetarische recepten en koop vegetarische kookboeken.

Hoe je het ook aanpakt, verwacht niet dat je van de een op de andere dag vegetarisch kan (of moet) zijn. Neem kleine stappen, leer vegetarisch eten waarderen en leer er vooral van te genieten.

Ook goed om te weten: De mens kan goed leven zonder vlees. Het heeft voor je gezondheid zelfs bewezen voordelen. De mens kan dus overleven zonder het consumeren van dieren. De aarde kan helaas niet overleven mèt. Is de keuze dan niet snel gemaakt?

Liefs, Fleur

2 Antwoorden op “Vlees is slecht voor het milieu, maar wel lekker. Wat nu?”

  1. Interressant artikel! En wij eten al bijna twee jaar doordeweeks en thuis geen vlees meer. Alleen in het weekend als ik uiteten ga bijvoorbeeld. Ook ben ik sinds een paar maanden gestopt met het dagelijks eten van eieren. Nu komt het nog sporadisch voor dat ik een eitje in mijn mond stop , maar ik hoop ooit helemaal te gaan stoppen met het eten van dierlijke producten! Liefs! X

    1. He Fleur, Wat goed om te horen. Ook goed dat je de intentie hebt om helemaal te stopen met het eten van dierlijke producten. Ik hou zelf ook enorm van eieren dus dat kan voor mij ook een goede volgende stap zijn. Super inspirerend! Als je nog lekkere vega gerechten hebt om te delen, graag! Liefs, Fleur

Geef een antwoord