Waarom ik niet altijd let op de verpakking

Lieve Lezer, 

Als je duurzamer wilt leven, zijn er heel veel dingen waar je je op kan richten. Je kan bijvoorbeeld je vervoersmiddelen aanpassen of bewuste keuzes maken in wat je koopt. Veel mensen passen hun dieet aan. Bewuste keuzes maken in wat je eet of drinkt kan je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Daarom eet ik al twee jaar vegetarisch en inmiddels zelfs grotendeels veganistisch. Maar, waar ik niet altijd op let tijdens het boodschappen doen is de verpakking van het eten en drinken wat ik aanschaf. In dit artikel leg ik uit waarom dat zo is. 

Zero waste

Zero waste leven is een vorm van duurzaam leven. Je let bewust op wat je consumeert om zo min mogelijk afval te creëren. Als je zero waste leeft gebruik je herbruikbare producten en vermijd je onnodig afval. Om zo veel mogelijk afval te vermijden, kun je er voor kiezen om verpakkingsmaterialen zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. Dan gebruik je geen plastic tasjes, koop je groente en fruit zonder verpakking en maak je veel zelf in de keuken. 

Ik let er ook op dat ik geen onnodige verpakkingsmaterialen gebruik. Ik neem altijd een mand mee tijdens het boodschappen doen en ik gebruik groente en fruit netjes en een broodzak. Maar, ik let niet altijd op verpakkingsmaterialen. Soms koop ik zelfs bewust dingen die in plastic verpakt zijn. 

De impact van ons eten en drinken

Na het lezen van het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn weet ik nu dat de impact van ons eten en drinken maar voor een heel klein gedeelte in de verpakking zit. De grootste impact zit namelijk in het soort voedsel wat in die verpakking zit. En – niet verrassend – daarbij is een plantaardige keuze, de meest duurzame keuze. 

Hieronder zie je de ‘Keuzeboom’ uit De Verborgen Impact. In die keuzeboom zie je dat – zoals ik al zei – voedsel de meeste impact heeft binnen onze voeding. Daarna volgt voedselverspilling. Op de derde plek staat of het product lokaal en/of in het seizoen is geoogst. Op de vierde plaats staat hoe het product verbouwd is (biologisch of niet) en als laatste pas volgt de verpakking. De verpakking heeft dus de minste impact als het gaat om ons eten en drinken. Dat niet alleen, omdat op de tweede plaats verspilling staat, heeft de verpakking juist een eco-positief effect. De verpakking zorgt er namelijk voor dat het voedsel langer houdbaar blijft en je het daarom minder snel verspild. De impact van een gewone komkommer in plastic verpakking is daarom minder groot dan een biologische komkommer zonder plastic. Al helemaal als je de komkommer niet direct helemaal opeet Dat komt omdat verspilling een grotere impact heeft dan de manier van verbouwen én de verpakking. 

Afbeelding van De Verborgen Impact

Daarom let ik niet altijd op de verpakking. Ik koop regelmatig van die zakken voorgesneden groentes om daar bijvoorbeeld een curry of een wok gerecht mee te maken. Zo’n zak maak ik direct helemaal op, waar ik losse groentes wellicht maar voor de helft ga gebruiken. 

Dus, lieve Lezer, verpakkingsmaterialen vermijden is helemaal geen slecht idee, vooral als ze nutteloos zijn. Maar, denk de volgende keer bij het boodschappen doen aan de keuzeboom. Verpakkingsmaterialen zijn niet per definitie slecht. 

Liefs, Fleur

4 Antwoorden op “Waarom ik niet altijd let op de verpakking”

  1. Ahhh wat een handige afbeelding! Ik vind plastic verpakkingen ook vaak heel lastig om te vermijden, dus ik ben hier eigenlijk wel heel blij mee 🙂

    1. Die keuzeboom is inderdaad super handig! Ik ben blij dat ik je hiermee heb kunnen helpen 🙂

  2. heel fijn om dit te lezen…..juist de verpakkingen laten me twijfelen bij de aankopen!!!!
    dank je wel!

    1. Graag gedaan! Ik twijfelde ook steeds, vooral omdat mensen zo negatief kunnen zijn over plastic verbruik. Maar toen ik De Verborgen Impact las kreeg ik eindelijk de duidelijkheid die ik zocht. Dat de verpakking juist kan helpen.

Geef een antwoord