Wat is jouw impact op de aarde?

Lieve lezer,

Wanneer je start met een meer duurzame levensstijl is het goed om te weten wat jouw impact op de aarde is. Op die manier weet je welke aspecten in jouw leven de meeste invloed hebben op het milieu en waar je verduurzaming kunt toepassen.

Zoals ik jullie al in dit artikel vertelde, heeft CE Delft onderzoek gedaan naar impact op het milieu. Zij hebben daar in onderscheid gemaakt tussen de zichtbare impact (elektriciteitsgebruik; voedselconsumptie) en de verborgen impact (energiegebruik bij productie; transport van producten). De zichtbare impact is het topje van de ijsberg en de verborgen impact is alles wat zich onzichtbaar onder het water bevindt.

IJsberg De Verborgen Impact

afbeelding van De Verborgen Impact

Babette Porcelijn van De Verborgen Impact heeft een handige tool ontwikkeld waarbij je precies kan meten wat jouw verborgen impact is. Gemiddeld heeft de Nederlander vier aardes nodig om zijn of haar levensstijl te kunnen onderhouden. Ik maakte de test ook en heb op dit moment 2,2 aardes nodig om in mijn levensonderhoud te voorzien. Voornamelijk op het gebied van voeding, wonen en vervoer (alhoewel ik geen auto heb) kan ik nog meer verduurzamen. Goed om te weten!

Hoeveel aardes heb jij nodig? Ga naar http://mijnverborgenimpact.nl en vul de vragen in.

Liefs, Fleur

Geef een antwoord