Zin in iets nieuws? Organiseer een kledingruil!

Lieve Lezer,

Ik heb zin iets nieuws. Iets nieuws om aan te trekken. Maar, ik wil niks nieuws kopen. Een dilemma? Of een uitdaging? Zeker niet! Afgelopen zondag heb ik namelijk een kledingruil bij mij thuis georganiseerd. We waren met een klein clubje van vier vriendinnen en we hadden allemaal kleding, schoenen en accessoires hadden meegenomen die aan ons geen spark of joy meer gaven (om maar in de Marie Kondo sfeer te blijven). In dit artikel vertel ik jullie waarom en hoe ik deze kledingruil heb georganiseerd.

Tweedehands is beter dan nieuw

Ik heb het er al vaak over gehad. Tweedehands is beter dan nieuw. De productie van nieuwe spullen is enorm belastend voor het milieu. Dat komt door het verbouwen en delven van grondstoffen wat onder andere voor vervuild water zorgt. Daarnaast natuurlijk de transport en de productie wat voor CO2-uistoot zorgt en uiteindelijk het weggooien en de afvalberg die daardoor alleen maar groter wordt. Nieuwe spullen zijn in alle opzichten slecht voor het milieu. Maar, soms wil je gewoon iets nieuws. Vooral als het om kleding gaat. Je kledingkast en je zelfvertrouwen een boost geven met een leuk nieuw kledingstuk. Dat wil iedereen wel eens.

organiseer een kledingruil

Organiseer een kledingruil

Heb je je kledingkast opgeruimd? Heb je zin in nieuwe kleding? Komt er een nieuw seizoen aan? Allemaal goede redenen om een kledingruil te organiseren. Want, waarschijnlijk hebben je vriendinnen (of vrienden, want een gemengde kledingruil is ook heel leuk) ook wel zin in nieuwe kleding. Des te leuker om een ander blij te maken met jouw kleding.

Een kledingruil organiseren is heel makkelijk. Nodig een groep vriendinnen en/of vrienden uit bij je thuis en zorg voor lekkere hapjes en een drankje. Vraag iedereen om bijvoorbeeld 10 stuks aan kleding, schoenen en/of andere accessoires mee te nemen. Hierdoor hou je het overzicht. Omdat wij met een kleine groep waren, hebben we geen limiet aangehouden. Wel hebben we van te voren afgesproken dat de kleding niet kapot of vies mocht zijn.

Afgelopen zondag was het dus zo ver. Onze eigen kledingruil. We zijn begonnen met het een voor een bekijken van de kledingstukken. Degene die de kledingstukken had meegenomen liet de kledingstukken zien met daarbij een soort verkooppraatje (welk merk, wanneer gekocht, waarom doe je het weg, enzovoorts) Per kledingstuk mochten de andere vervolgens aangeven of ze geïnteresseerd waren en of ze het wilde passen. Vervolgens ontstond er een groot pas festijn. Bergen kleding overal en iedereen in onderbroek door de kamer om truien, topjes, jurken, broeken en zelfs badpakken te passen. Het overzicht was in een klap ver te zoeken, maar het was berengezellig. Na al het passen zijn we ook nog door de schoenen en andere accessoires gegaan.

Uiteindelijk zijn er een heleboel kledingstukken, schoenen en accessoires die een andere eigenaar hebben gevonden. De kledingstukken die overbleven hebben we in zakken gedaan en worden over een paar dagen opgehaald door het Leger Des Heils. Zij sorteren de kleding en schoenen en doneren de goede kwaliteit kledingstukken aan mensen die dat nodig hebben. De rest wordt verkocht in de Leger Des Heils winkels of wordt uitgedeeld in tijden van nood.

“Zullen we dit volgend jaar weer doen?”

De vriendinnen die bij mij thuis waren afgelopen zondag zijn allemaal op hun eigen manier bezig met duurzaamheid. Maar, ze zijn (nog) niet zo fanatiek als ik ;). Ik hoop daarom dat ik hen met deze kledingruil heb laten inzien dat tweedehands kleding net zo leuk kan zijn en dat je niet steeds nieuwe kleding hoeft te kopen. Het was super gezellig en iedereen is blij naar huis gegaan. Van ruilen komt dus zeker geen huilen.

Liefs, Fleur

Eén antwoord op “Zin in iets nieuws? Organiseer een kledingruil!”

  1. […] je weten hoe je een kledingruil moet organiseren? Lees dan mijn artikel hierover op mijn blog Het Groene […]

Geef een antwoord