Zonnen met een groen accent: zonnebrandcrème is schadelijk voor het milieu en zeeleven

Lieve Lezer,

Yes! Het is weer steeds vaker lekker zonnig weer. De temperaturen gaan omhoog en we bewegen ons massaal naar stranden en parken om onze witte, winter lijven wat welverdiende zonnestralen te geven. Ik geniet er enorm van.

Bij zonnen hoort zonnebrandcrème. “Goed insmeren!”, luidt al jaren het devies. Dat doen we daarom braaf. Maar, wist je dat reguliere zonnebrandcrèmes schadelijk zijn voor het milieu en zeeleven?

Schadelijke stoffen in zonnebrandcrème
Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de chemicaliën in zonnebrandcrème en de invloed daarvan op onze gezondheid en het milieu. Veel reguliere zonnebrandcrèmes bevatten namelijk chemische UV-filters. Deze bestaan uit zinkdioxide en titaniumdioxide. Om een witte waas tegen te gaan worden deze twee stofjes tot nanodeeltjes verwerkt (nanodeeltjes zijn zeer kleine deeltjes, ter grootte van 1 tot 100 nanometer. Eén nanometer is één miljoenste millimeter). Deze nanodeeltjes blijken niet schadelijk voor onze gezondheid (waar eerst werd gedacht dat ze kankerverwekkend zouden zijn). Helaas blijken deze nanodeeltjes wel degelijk schadelijk voor het zeeleven.

Zonnebrandcrème is schadelijk voor het milieu

Ieder jaar spoelt er 4000 tot 6000 ton zonnebrandcrème de zee in. Die nanodeeltjes, waar ik het hierboven over had, zijn giftig voor vissen, ze vernietigen plankton en zorgen voor een effect wat het ‘coral bleaching effect’ wordt genoemd. Door deze nanodeeltjes wordt het koraal in de zee als het waren gebleekt. Naar verloop van tijd sterft het koraal af (Bron: One World). Je hebt het vast wel eens gezien: stranden vol kleine stukjes wit gekleurd koraal. Dat komt dus voornamelijk door onze zonnebrandcrème.

Naast nanodeeltjes zinkdioxide en titaniumdioxide kunnen reguliere zonnebrandcrèmes ook plastic bevatten. Plastic wordt regelmatig in reguliere verzorgingsproducten gebruikt om de structuur van de crème aangenaam te maken. Stel je voor: wanneer je gaat zwemmen na het insmeren, breng je dus letterlijk plastic naar de zee…

Ik zeg: STOP deze waanzin. Ga zonnen met een groen accent en schaf natuurlijke zonnebrandcrème aan. Dat is beter voor het milieu, het prachtige zeeleven en uiteindelijk ook beter voor onze gezondheid.

Natuurlijke zonnebrandcrème
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken: niet alle natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn betrouwbaar. Ook natuurlijke zonnebrandcrèmes kunnen zinkdioxide en titaniumdioxide bevatten. Let daarom op het keurmerk van het product. Met name het Ecocert keurmerk is betrouwbaar. Kijk voor alle cosmetica keurmerken op de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

De volgende merken zijn o.a. een goede keuze:

  • Lovea: Ik gebruikte lang deze zonnebrandcrème. Hele fijne crème die lekker ruikt. Het laat een lichte witte waas achter (dat komt omdat er geen nanodeeltjes in zitten). Het beschermt goed tegen de zon en ik word er mooi bruin van. Lovea is niet veel duurder dan reguliere merken en ik schaf het aan bij de Tuinen.
  • Naïf: (toegevoegd juni 2020) Ik gebruik nu de zonnebrandcrème van Naïf en ik ben fan! Deze smeert lekkerder van die van Lovea en ruikt heerlijk.
  • Acorelle: Dit merk heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Het blijkt dat je zonnebrandcrème van dit merk maar één keer per dag hoeft te smeren voor een langdurig effect. Acorelle is iets duurder dan reguliere merken. Acorelle zonnebrandcrème is verkrijgbaar bij verschillende webshops.
  • Eco Cosmetics: Ook dit merk heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Het blijkt 100% waterproof te zijn en laat geen witte waas achter. De producten van Eco Cosmetics zijn verkrijgbaar bij verschillende webshops en zijn niet veel duurder dan reguliere merken.
  • Lavera: Lavera is een van de beste natuurlijke cosmeticamerken. De zonnebrandcrème van Lavera hoef je net als die van Acorelle, maar één keer te smeren voor langdurige bescherming. Deze zonnebrand laat wel een witte waas achter. Producten van Lavera zijn o.a. verkrijgbaar bij Erica, de Tuinen en verschillende webshops. Lavera is het goedkoopste merk in dit rijtje.

Ik hoop dat jij, lieve Lezer, na het lezen van dit artikel de keuze maakt om jezelf deze zomer ook te beschermen met natuurlijke zonnebrandcrème. Schade aan de natuur door ons toe doen is zo zonde!

Liefs, Fleur

Geef een antwoord